Czy proces odżywiania się wpływa na funkcjonowanie naszego mózgu ?

                                        

 

 

                                                                     źródło: http://www.makelifefit.pl/wp-content/uploads/2013/01/brain-food.jpg

      W przyszłym tygodniu (17 – 19 marca 2016 r.) na katowickim wydziale Uniwersytetu Humanistycznospołeczengo, rusza akcja związana z międzynarodowym wydarzeniem "Światowy Tydzień Mózgu”. Podczas jej trwania eksperci oraz studenci poprowadzą wykłady oraz warsztaty nawiązujące w różnych aspektach do funkcjonowania centrum naszego dowodzenia – mózgu J. Akcja ta ma na celu rozpowszechnianie w sposób przystępny dla każdego odbiorcy informacji na temat funkcjonowania mózgu i układu nerwowego człowieka.

      Jednym z zajęć zaplanowanych na dzień 17 marca jest warsztat pt. „Dlaczego mózg (nie)je? Psychologiczne uwarunkowania (nie)jedzenia”, podczas którego prowadzące (Katarzyna Kościcka, Kamila Czepczor) podejmą próbę odpowiedzi na pytania „Co stanowi odpowiednią dietę dla naszego mózgu” oraz „Jak media i reklamy wpływają na to, co chcemy jeść?”. Temat ten wydaje się być szczególnie ważny w kontekście odpowiedniej kaloryczności oraz zbilansowania spożywanych posiłków dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego (Gajewska, 2010; Gawęcki i Woźniewicz, 2012). Ponadto, warto zastanowić się na konsekwencjami w funkcjonowaniu psychicznym jednostki, związanymi z spożywaniem określonych produktów i ich oddziaływania na układ nerwowy. Są to między innymi kwas foliowy oraz tryptofan (zawarte np. owocach i warzywach), które biorą udział w syntezie serotoniny, czyli tzw. „hormonu szczęścia” (Gajewska, 2010; Gawęcki, 2012). Inną istotną kwestią jest funkcjonowanie organizmu w kontekście wprowadzenia restrykcji pokarmowych oraz zmian które następują na wskutek tego na poziomie działania neurotransmiterów oraz hormonów (Senninger, 2004).

      Podsumowując, podczas warsztatu zostanie omówione wiele kwestii dotyczących zależności pomiędzy proces odżywiania się a funkcjonowaniem naszego mózgu i układu nerwowego. Wszystkich zainteresowanych serdecznie zapraszamyJ

Więcej informacji na temat organizowanej akcji oraz warsztatu na poniżej zamieszczonych stronach:

http://www.swps.pl/katowice/katowice-aktualnosci/katowice-wydarzenia/13298-tydzien-mozgu-na-uniwersytecie-w-katowicach

 

https://www.facebook.com/events/1059640830724803/

 Bibliografia:

Gajewska, D. (red.). (2010). Podstawy żywienia i dietoterapiiWroclaw: Elsevier Urban & Partner‎.

Gawęcki, J. (red.) (2012). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa

Gawęcki, J., Woźniewicz, M. (2012). Produkty spożywcze jako źródło składników odżywczych, w: J. Gawęcki (red.). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, s.339-366.

Senninger, F. (2004). La bulimie. La faim sans fin. Geneva: Jouvence.



Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla